Tennis in Nederland

Ook in Nederland wordt de sport tennis fanatiek gespeeld door veel mensen. Niet alleen in wedstrijdverband en op professioneel niveau natuurlijk, maar ook als vorm van recreatie en ontspanning. Veel mensen die tennis spelen als recreatie zijn lid van één van de vele tennisverenigingen die overal verspreid zijn door het land en waar ze de tennisregels en alles over het spel leren. In Nederland is de overkoepelende organisatie voor de mooie sport tennis de KNLTB, dit staat voor Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond.

Helaas zien we in Nederland een hele grote leden uittocht wanneer het gaat om het ledenaantal van de Nederlandse tennisverenigingen. Waar er eerder driekwart miljoen leden verspreid waren over het land, zijn er nu nog zo’n 600.000 leden over. Dit is natuurlijk een erg grote en drastische daling van het aantal leden. De verschillende verenigingen hebben natuurlijk wel de handen ineen geslagen om hier wat aan te doen. Van een positievere kant bekeken, heeft Nederland wel een aantal heel erg grote en goede tennissers voortgebracht die op een succesvolle wijze mee hebben gedaan aan een aantal verschillende Grand Slams, waaronder ook Wimbledon.

  • Betty Stöve

Betty Stöve is een vrouwelijke, Nederlandse tennisspeelster die in 1977, tot nu toe als enige tennisster, de finale enkelspel van Wimbledon haalde. Helaas heeft zij toen de finale niet mogen winnen, maar ze heeft toen zeker heel erg mooi spel laten zien en ook dat ze in heel erg goede vorm was. Dit was onder andere dan ook de reden dat zij datzelfde jaar nog werd verkozen tot Nederlandse sportvrouw van het jaar. In het vrouwendubbel heeft ze ook een aantal mooie dingen bereikt: in totaal heeft Stöve zes Grand Slam titels gewonnen in het vrouwendubbel.

  • Richard Krajicek

Richard Krajicek won in 1996 als eerste Nederlandse tennisser, als enkelspeler, een grand Slam toernooi. Natuurlijk won hij niet zomaar een Grand Slam toernooi, hij won meteen Wimbledon! Richard Krajicek heeft als speler erg veel last gehad van blessures, zoals schouderblessures waardoor hij uiteindelijk de halve finale van Australian Open in 1922 op moest geven. In het jaar nadat Krajicek Wimbledon won, leek hij het nog een keer dunnetjes over te doen maar verloor hij helaas in de halve finale.

  • (Huidige) bekende Nederlandse spelers

Momenteel zijn er in Nederland ook een aantal bekende en professionele spelers die fanatiek meedoen aan een aantal grote toernooien. Hieronder vallen onder andere Robin Haasse, Igor Sijsling, Kiki Bertens, Thiemo de bakker en Arantxa Rus.

Nederland heeft al erg veel tennistalent voortgebracht, vooral in de jaren ‘90 hebben veel Nederlandse spelers echt geschiedenis weten te schrijven op het gebied van de tennissport. Onder de bekendste Nederlandse spelers uit de jaren ‘90 vallen onder andere: Mirjam Oremans, Brenda Schultz, Manon Bollegraf, Jan Siemerink, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis.

Wanneer we kijken naar de wereldranglijst van tennisspelers, zien we daar ook een aantal Nederlanders terug. Op de 49e plek staat Robin Haasse, op de 59e plek Kiki Bertens, op 67 Arantxa Rus, op 74 staat Igor Sijsling en op de 130e plek staat Thiemo de Bakker.