De tennisregels

We weten allemaal dat het doel van tennis is de bal op zo’n manier over het net slaan, waardoor het voor de tegenstander onmogelijk is om de bal weer terug te spelen. Natuurlijk hangen nog veel meer regels aan het tennis vast, zoals vooropgestelde tenniskledij. Wanneer men begint met het spelen van tennis kan het wel eens overweldigend zijn om de verschillende regels te volgen. Daarom zetten wij de belangrijkste regels in dit artikel even voor jullie op een rijtje.

  • Puntentelling

Het doel is natuurlijk om te winnen door meer punten te halen dan de tegenstander. Dit is vrij generiek en dit ziet men dan ook terug bij veel meer andere (bal)sporten. De eerste score levert de speler 15 punten op, daarna 30, 40 en daarna het gewonnen spel. Wanneer het spel 40-40 staat, dus wanneer het een gelijkspel is, volgt er eerst de zogenaamde deuce. Hierbij moeten spelers eerst een voordeel halen, hierna kan pas het winnende punt worden gescoord, wanneer de speler het winnende punt niet scoort, dan wordt er weer teruggevallen op de deuce. Dit zorgt ervoor dat een potje tennis nog wel eens best lang kan duren.

Per game mag er een andere speler serveren, wanneer er maar liefst zes games zijn gewonnen, dan is de set gewonnen. Normaal gesproken bestaat een wedstrijd bij mannen uit 3 gewonnen sets en bij vrouwen bestaat een wedstrijd normaal gesproken uit 2 gewonnen sets.

  • Serveren

Bij het serveren van de bal wordt er gelet op een veeltal van spelregels. Hieronder volgen de meest belangrijke spelregels. De speler die serveert moet de bal slaan van achter de baseline, dit is de achterste witte lijn op het veld. De service mag zowel onderhands als bovenhands worden genomen waarbij bovenhands serveren toch wel vaak het beste uit blijkt te pakken. De bal moet na de opslag aan de andere kant van het veld terecht komen. Hierbij is het trouwens ook heel erg belangrijk dat de bal het net niet raakt, anders moet de service opnieuw worden genomen. Gelukkig kan dit oneindig worden gedaan zonder dat de serverende speler het punt verliest aan de tegenstander.

  • Winnen of verliezen van een punt

De serveerder kan een punt winnen wanneer de bal, die zojuist is geserveerd, de andere speler of het racket van de speler raakt zonder dat daarvoor de bal de grond heeft geraakt. Ook kan de serveerder een punt winnen wanneer de andere speler de bal niet op een goede manier terugslaat.

De speler die niet serveert kan een punt winnen wanneer de serveerder twee keer achter elkaar op een foutieve wijze serveert, dit noemt men ook een dubbele fout.

Spelers kunnen punten verliezen doordat de speler de bal niet terugslaat, maar twee keer op zijn of haar speelhelft laat stuiteren. Ook worden er punten verloren wanneer de bal buiten de veldlijnen wordt geslagen en wanneer de bal met het lichaam wordt aangeraakt.